donderdag 23 juni 2011

Driver's seat

- Gepubliceerd op hardgras.nl -

Ineens was daar die naam, enkele jaren geleden. Als uit het niets. Cock Jol. Zo’n naam die je niet verzint. Je graaft in je geheugen. Martin. Den Haag. Twente. Engeland. Noeste mannen. Met baarden en manen. Ongeslagen kampioen Eerste Divisie. Boere in de spits. En god ja, Bayern natuurlijk. 0-8. Dag Cruijff. Maar geen Cock te bekennen in de canon.

Alsof ze hem al die tijd hadden weggestopt. Tot zijn jongere broer hem kwam halen. Net als in die film. Rain Man. Vanaf nu zou de wereld hem zien. Niet meer om hem heen kunnen. Martin nam een besluit, met bloed ondertekend. Zonder Cock geen Martin.
Zo geschiedt nog altijd.

‘Martin Jol tekent bij Fulham en neemt zijn vaste assistent Cock Jol mee.’

Het blijft een misleidend woord. Een assistent, die leidt zo nu en dan een training. Knikt kort bij de 1-0. Masseert het gemoed van miskende spelers. Cock doet dat niet. Cock rijdt Martin.

Het doet je afvragen of het gebeurd is. Of Mohamed Al-Fayed tijdens de contractbesprekingen aan Cock heeft gevraagd of hij nog één keer kon vertellen wat hij nu ook alweer ging doen, bij Fulham. En dat Cock toen heeft gezegd: “I’m an excellent driver.”

Geen opmerkingen: