woensdag 25 juli 2007

Bejaarden verdienen bloed aan hun handen

Genoeg mensen vinden dat bejaarden onnodig ruimte innemen. Ze ruiken muf, zijn hulpbehoevend én koppig, rijden 60 op de snelweg, kankeren op zo’n beetje alles… Tja, lijkt inderdaad voldoende munitie op te leveren om je af te vragen: wat moet je ermee, wat heb je eraan?

Laat het hier en nu voor eens en voor altijd worden opgetekend dat dit onzin is. Bejaarden zijn briljant. Al is het alleen maar omdat je er ooit zelf één bent. En dan naar hartelust zult kankeren op zo’n beetje alles. Waarom? Omdat het kan. Omdat je dan een oude zemelaar bent. Maar vooral omdat het zo ontzettend terecht is. Die beloning voor een leven lang leven. Want welbeschouwd hoor je als oudere de meeste inbreng te hebben. Precies, zoals een stamoudste.

Die indianen mogen er qua landje veroveren dan wat bleekjes opstaan, van hiërarchie hebben ze wel degelijk kaas gegeten. Mochten er bussen rijden in het reservaat, denk maar niet dat Stugge Bizon moet staan terwijl alle Hiawatha’s met hun voeten op de bank zitten. Stugge Bizon zit lekker in z’n eentje in de vierzits. En als ‘ie zich stoort aan een paar kutindianen, dan maant hij de chauffeur de bus te stoppen. Waarop ze lekker kunnen gaan lopen. Want Stugge Bizon is stamoudste. En heeft bovendien veel meer peyote gegeten. Respect is aldus op z’n plaats.

Ironisch genoeg is dit waar jongeren om plegen te vragen. Op basis waarvan weet niemand. Want we kunnen er kort over zijn. Jongeren zijn over het algemeen kutkinderen. Hebben in principe nog niets gepresteerd, of beter, zijn nog van geen enkele waarde voor de maatschappij geweest. Vragen daarentegen wel veel van diezelfde maatschappij. Terwijl de regel kinderlijk eenvoudig is: wat je erin stopt, is wat je eruit haalt. Een groep die er wél veel heeft ingestopt? Inderdaad, bejaarden. U mag door naar de volgende ronde.

Een groep die onnodig ruimte inneemt? U kunt nu uw joker inzetten. Jazeker, het antwoord is jongeren. Gaat u mee naar het finalespel?

Wat te doen met bovenstaand ‘probleem’? Eenvoudig. Geef bejaarden de beloning waar ze recht op hebben. Geef ze de munitie om ‘het’ op te lossen…Geef ze echte munitie. En een licentie, met daaraan gekoppeld een ‘oplosquota’. Een uiterst doeltreffende manier om de maatschappij in balans te houden. Aan de bovenkant gebeurt het op natuurlijke wijze, aan de onderkant helpt diezelfde bovenkant een handje.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Veteranen met een verleden als scherpschutter worden met een fles jenever tegen het trillen op allerlei daken gestald. Ontspoorde jeugd wordt niet meer naar de Glenn Mills School gestuurd. Ze mogen zich direct melden bij het bejaardentehuis, waar ze standrechtelijk worden gefusilleerd door degene die met bingo wint. Op het rolstoeldek in voetbalstadions worden de oudjes met hun rug naar het veld geposteerd. Bij relletjes wordt de trekker overgehaald als ware het Gerd Müller in zijn beste jaren. Probleemwijken? Niet meer na enkele nietsontziende drive by’s in scootmobiels.

Denk niet in problemen. Denk in oplossingen. Vergeet probleemjongeren. Verwelkom bejaarden. En wat misschien wel het allermooiste is: je hebt eindelijk iets om naar uit te kijken als je écht oud wordt.


Tot dan.

3 opmerkingen:

Sheila zei

Hahaha!

Bij deze dus dé oplossing voor het hangjongeren probleem bij ons in het park.. Ik ga vanaf morgen elke dag fijn een stukje wandelen met alle oudjes die hier in de buurt wonen! ;-)

Anoniem zei

Briljant!

En dat muf ruiken, daar heb ik hele andere associaties bij...maar dat ben ik haha...

Detee zei

..als ik nog even mijn stinkende best doe behoor ik ook tot het gilde van de bejaarden! Muf ruiken en hulpbehoevend zijn kan ik gelukkig nog redelijk onderdrukken en koppig ben ik al een tijdje. Ik droom er wel eens van Stugge Bison te zijn, lekkere rigoreuse oplossingen! Maar óók mazzel dat ik niet ben afgeschoten toen ik zelf jong was....